"γνώθι σεαυτόν"

Στους αρχαίους Έλληνες μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών συμβάντων υπήρχε μια σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Εκείνος ο αρχαϊκός πολιτισμός πίστευε ακράδαντα ότι το πεπρωμένο του ανθρώπου ήταν ο καθρέφτης του εσωτερικού του κόσμου, του Είναι του. Πάνω σε αυτή τη πεποίθηση, θεμελίωσαν μια επιστήμη και μια τέχνη που για κείνους αποδείχτηκε ύψιστης αξίας. Στην εποχή πριν τον Όμηρο, σοφός δεν είναι ο πλούσιος σε εμπειρίες ή όποιος διακρίνεται για τις γνώσεις του, αλλά όποιος αποκαλύπτει το άγνωστο, όποιος γνωρίζει το μέλλον. 
Το να ρίχνεις φως στο σκοτάδι, η αποσαφήνιση του αβέβαιου, είναι για τους Έλληνες η αληθινή γνώση και συνάμα τέχνη....
Αυτή η έφεση των Ελλήνων και η τέχνη να γνωρίζουν το μέλλον συναντάει την αποθέωσή της στους Δελφούς....
Ο πιστός, που συχνά διένυε μεγάλη απόσταση και αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους για να μάθει από τον Θεό το μέλλον του, διάβαζε στο αέτωμα του ναού το χαραγμένο δελφικό ρητό "γνώθι σεαυτόν"¨. Ήταν σαν να λέει:
Θέλεις να γνωρίσεις το μέλλον σου;
Γνώρισε τον εαυτό σου!
Σε αυτό το παράδοξο, φαινομενικά εμπαικτικό, οι Έλληνες εναπόθεσαν τη λύση του πανάρχαιου αινίγματος του ανθρώπου, το μυστικό των μυστικών, την απάντηση στην αιώνια ερώτηση για την ύπαρξη της ελεύθερης βούλησης.
 Μια ερώτηση που ταρακούνησε όλες τις φιλοσοφίες του κόσμου, που αιωρούνταν μεταξύ του μοιρολατρικού οιωνού ενός προκαθορισμένου και αναπόφευκτου μέλλοντος, και του πιστεύω του ανθρώπου δημιουργού της μοίρας του. Χαράζοντας το δελφικό ρητό στο ιερό που ήταν αφιερωμένο στην πιο ιερή τέχνη, στη μεγαλύτερη των επιστημών: τη μαντεία, οι Έλληνες αποκάλυψαν τη μυστική σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, μεταξύ καταστάσεων και γεγονότων. Αυτή την ανακάλυψη την εμπιστεύτηκαν στον ωκεανό του χρόνου, σαν ένα μήνυμα σ' ένα μπουκάλι, για να φτάσει σ' εμάς.
Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του, το Είναι του, κιβωτό σκέψεων, ιδεών, διαθέσεων, γνωρίζει και το μέλλον του, γιατί ό,τι σκεφτόμαστε συνδέεται με τον κόσμο. Η ψυχολογία μας είναι το πεπρωμένο μας...Ο κόσμος μας αντικατοπτρίζει. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου